Sosyal Medya Kullanımı

Sosyal Medya Kullanımı

Z kuşağının ekmek su gibi hayatının en odak noktasına koyduğu sosyal medya hakkında konuşacağız. Sosyal sorumluluk projelerine dahil konu olan ” Sosyal Medya ” beraberinde olumlu ve olumsuz birçok etki bırakıyor.

Ülkemizde belirli kurum ve kuruluşlar hatta siyasi ayaklar bile sosyal medyayı doğru kullanmakta zorlanmaktadırlar. İçerik oluşturmak yerine doğrudan hissedileni paylaşmak, bir başka kullanıcının aynı algıya düştüğünü söyleyemeyiz. Gelişi güzel sosyal medya kullanımı her defasında topluma zarar verir.

Sosyal medyanın kendi içerisinde de bölündüğü dallar var. Twitter kullanımı ile Facebook arasında büyük fark var. Oluşan bu sosyal ağlar birbirleriyle ne kadar farklı olurlarsa kullanıcı sayıları da bir o kadar artar. Instagram kitlesi bu olanlardan çok daha farklı. Sokakta karşılaştığımız herhangi birinin telefonuna baktığımızı düşünelim, kullanılan uygulamalar arasında Twitter Facebook Instagram kullanma yüzdeleri çok yüksek çıkacak. Kullanıma bağlı mı desek yoksa kullanıma bağımlılık mı desek tartışılır.

İnsanlar kendilerini sosyal medyada özgür hissettiklerini düşünmeleri ne acı. 280 karakter tweet attıklarında özgür olduklarını düşünmeleri çok korkutucu. Facebook üzerinde saatlerce sohbet etmek veya uygulama içerisinde oyunlar oynamak da tercih ediliyor. Instagram saatlerce telefon ekranına baka kalınan, zaman öldürülen en ustaca kurgulanmış uygulama. Bunlarla beraber adı pek duyulmamış ama aktif üye sayısı ciddi olan sosyal medya uygulamaları da var. Çoğunlukla arkadaşlıklar edinilen uygulamalardan başka bir hal almış değiller.

Bu uygulamalar kendi içerisinde reklam hesaplarını da kullanıcılarına açıyorlar. Kişisel hobi, sanat, ilgi, ürünlerinin de kitlelere ulaşması için oldukça başarılı bir durum ortaya çıkıyor. Sosyal medyayı doğru kullanınca aslında pek zararlı durmuyor. Ne yazık ki olumlu yanlarından da bakmak istesek zamanımızın büyük bir bölümünü akıllı cihazların sağladığı sosyal platformlar alıyor. Bunun önüne geçilmesi gerek. Bunu da her birey kendisini frenlediği zaman doğru kullanmaya başlayabilir. Benim açımdan zaman çok önemli bir kavram. Zaman su gibi geçer su gibi de tadı vardır. İçersin içersin ama su olmadan da yaşam artık sonuna doğru yaklaşır. Zamanını oturtabilen bireyler her zaman her konuda kazançlı çıkar.

Toplum içerisinde yaygınlaşan ve önü alınamaz hale gelinen uygulamalar, yarınlarımızı ve özellikle geleceğimiz nesilleri bugünden yok etmekte. Gazete, dergi kültürü yok olmuş durumda. Her ne kadar olumlu yanları da olsa içerimizdeki kültürü yok etmekte.

Her geçen gün yeni çıkan uygulamalara hiçbirimizin hızı yetmez. Uygulama geliştiricilerin bundan zevk aldığı da tartışılamaz. İstiyorlar ki tüm zamanlarını onlarla geçirelim. Bireyin kendi iç dünyasına kapanmasına kadar birçok soruna baş veriyor. Doğru kullanmaya başlanıldığı zaman içerlerinden haberi de anlık alırsın, uzakları yakın da edersin, sohbeti yazışarak müsait durum da kazanabilirsin. Kısaca bunca olanağı yerinde ve doğru kullanıldığı zaman günlük işlerimizi rahat geçinebilir durumda oluruz.

Sosyal medya uygulamaları bazılarımıza ilham olabilecek olanaklar bile sağlayabilir. Yakın olduğum birkaç yazılımcı arkadaşımın kendilerine ait bir sosyal medya uygulaması yazmalarına başladıklarını söylüyorlar. Bu beni de heyecanlandırıyor açıkçası. Bundan reklam gelirleri, tanınmışlık, anlık haber akışları, medya paylaşımları… Yazılım dünyası için sosyal medyalar açık pazar alanları. Her ne kadar olumlu yanlarını da konuşmak istesek de zamanımızdan çok şey alıyor. Zaman o kadar kıymetli bir varlık ki, her an yeni şeylere aç heyecanlı bekleyişlerimizi sosyal medya veya bir diğer akıllı telefon uygulamalarına buruk sonlarımızı bırakmamalıyız.

Eğlenceli gözükse de zamanımızın büyük bir kısmını sosyal medya için harcıyoruz. Bu sanal dünyadan çıkmadığımız sürece hayatımızdan belki çok daha fazlası gidecek. Doğru ve sistematik kullanım yolunda ilerlendiği durumda faydalarını hep alırız. Toplumumuza bunu aktarmak çok zor biliyorum. Bugün sen kendin için adım atarsan hayatın sana daha çok zaman verdiği bir bölüme geçersin. At-nal-çivi misali. Bir çividen bir vatan kurtuluyorsa, bugün kendine atacağın bir adım yarınlarını ve özellikle süresini bilmediğin zaman olgunu kurtarmış olacaksın. Lütfen sosyal medyayı kendine zararı olacak şekilde kullanma. Zaman, yarınlar, gelecek ve çok daha gerçekçi çalışmak bu hayatın ve kaderin anahtarı. Yarınlarına kendin umut ol. Pırlanta kal.

Bir yanıt yazın